Streetart versus graffiti, het is net olijfolie

03-08-2025

Ofwel: kunst versus vandalisme is als maken van olijfolie: ambacht versus fraude

Geroemd om haar kwaliteit maar verguisd door fraude en marktprijzen, staat olijfolie regelmatig in de schijnwerpers. Tijd dus om een en ander te verhelderen en daarover ga ik je vertellen in 'De Smaak van Olijfolie'. Want de vraag die ik recentelijk nogal eens hoor is: waarover ga je zoal schrijven? En voor wie? Wel het 'voor wie' is simpel. Iedereen die meer wil weten over olijfolie, of het gewoon leuk vindt om erover te lezen. Het 'waarover' is wat meer divers.

Het gebruik

Als we kijken naar de toepassingen: die zijn legio. Je kunt ermee koken, bakken, braden, dressings van maken, gebruiken in cosmetica, als brandstof (lampolie) en het wordt gebruikt bij religieuze momenten. Daarnaast is olijfolie zo ongeveer het belangrijkste ingrediënt in het Mediterrane Dieet. Dus ja, over de toepassingen valt wel wat te zeggen.

Over vandalisme of kunst en ontproeven

Het is net als met graffiti. Verguisd wordt olijfolie door fraude en de te betalen prijs. Niet verwonderlijk dat die twee bijna een Siamese tweeling lijken want teveel betalen en een slecht product gaan steeds vaker hand in hand. Daar zijn oorzaken voor te vinden en te benoemen. En dat ga ik ook doen, maar weer niet te vaak. Want de focus op wat er allemaal mankeert of kan mankeren, voegt weinig vreugde toe aan het gebruik van olijfolie. Mijn idee is om díe kant te belichten waardóór het mis gaat. Op een goed moment weet je waarop je moet letten bij aanschaf en het doel waarvoor je olijfolie wilt gebruiken. Want als je éénmaal een hoog kwalitatieve olijfolie hebt geproefd, kun je die smaak nooit meer ontproeven 😊

Hoe zit het ook al weer met die classificatie?

Naast de verschillen in kwaliteit wordt olijfolie geclassificeerd in termen van fruitigheid in combinatie met bitterheid en pittigheid. Ik ga het je allemaal duidelijk maken. Disclaimer! Sorry… Omdat er zoveel valt te vertellen, zal ik het proberen te doseren en mijn enthousiasme iets proberen te temperen. Want voordat je het weet neem ik je mee in mijn draaikolk. Dat hak en tak gebeuren. Van hier naar daar. Als een achtbaan waar je niet uit komt. Sorry alvast hiervoor. Want er zijn veel haakjes te vinden waaraan de onderwerpen gekoppeld kunnen worden. Ik ga het gewoon proberen en jij kunt het lezen.

Wanneer we het hebben over gezondheid

Natuurlijk ga je lezen over de polyfenolen, anti-oxidanten, vetten, vitamines in de olijfolie. Het zijn wonderbaarlijke stofjes die supergezond zijn en waarmee we ons lichaam goed verzorgen. Daarvoor komen oude studieboeken van voedingsleer weer op tafel om ook mijn geheugen weer op te frissen.

Zonder te discrimineren: de rassen

Cultivars! Je weet wel, het olijfras. Ook daar aandacht voor. Met een focus op Italië neem ik je mee op ontdekkingstocht naar andere landen in Europa en daarbuiten waar ook mooie rassen te vinden zijn. Het wordt een reis die we samen gaan afleggen.

Voor de kookgekken: pairing

En als je kijkt naar al die verschillende smaken olijfolie en je houdt een beetje van koken dan liggen pairing van olijfolie met je gerecht én recepten vanzelfsprekend om de hoek op je te wachten. Er zijn simpele regels en vooral ook je eigen smaak die je gaan leiden.

Voor de nerds: de techniek

Tot slot is er ook voor de liefhebber van de 'technische' kant van het maken van olijfolie aandacht. Denk aan bodem, wijze van teelt, vroege oogst, late oogst. Gewoon interessant om het hele palet te zien.

Cliffhanger

I know, de lat ligt hoog. Maar een beetje rekken op mijn leeftijd kan geen kwaad. Want last but not least: een knipoog. Laten we het onderwerp olijfolie vooral niet te zwaar maken. Dus gebruik ik graag een vleugje humor hier en daar. De blunders, daarvoor schaam ik me niet. En dit alles lardeer ik met liefde voor het product. En als je nu denkt: ik zou wel gewoon willen proeven. Hou dan mijn berichten op Instagram en de website in de gaten. Want er staan mooie dingen te gebeuren.