Genieten van goed gezelschap in een prettige omgeving. Het is één van de momenten waar we onder het genot van een hapje en een drankje vriendschappen aanhalen, zakelijke deals sluiten en vieren wat er te vieren valt.

Wanneer mensen horen dat ik olijfoliesommelier ben, stellen ze vaak dezelfde vragen: “Wat is nu de allerbeste olijfolie, uit welk land? Heb je een favoriete cultivar? En waarom? En bij welk gerecht hoort nu wat?”

Laten we eens bij het begin beginnen. Om een beetje te snappen wat olijfolie is en hoe een olijf van de boom als olijfolie in de fles belandt, neem ik je graag mee in de wereld van de regelgeving.

Stereotypen over Nederland zijn gewoon waar: we zijn 'kaaskoppen', melkdrinkers en een boterland. De kaart laat het duidelijk zien, Zuid-Europeanen gebruiken olijfolie en Noord-Europeanen boter. Punt. En voor de oplettende kijker: alleen in Luxemborg wordt wel meer olijfolie dan boter gebruikt. Hoe dan? Ik zou het niet weten.