Laatste nieuws: Opening Proefkamer 16a
Met Proefkamer 16a gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.
Ofwel: kunst versus vandalisme is als maken van olijfolie: ambacht versus fraude
Wat vijgen en olijven gemeen hebben
Ofwel: we lijken op elkaar en toch weer niet
Ofwel: alles wat je over polyfenolen en antioxidanten wilde weten maar niet durfde te vragen
De teleurstelling van onwetendheid
Genieten van goed gezelschap in een prettige omgeving. Het is één van de momenten waar we onder het genot van een hapje en een drankje vriendschappen aanhalen, zakelijke deals sluiten en vieren wat er te vieren valt.
Door bewust te proeven, proef je meer
Wanneer mensen horen dat ik olijfoliesommelier ben, stellen ze vaak dezelfde vragen: “Wat is nu de allerbeste olijfolie, uit welk land? Heb je een favoriete cultivar? En waarom? En bij welk gerecht hoort nu wat?”
Olijfolie is in regelgeving gegoten
Laten we eens bij het begin beginnen. Om een beetje te snappen wat olijfolie is en hoe een olijf van de boom als olijfolie in de fles belandt, neem ik je graag mee in de wereld van de regelgeving.
Want: Wie wat bewaart, die heeft wat. Of niet. Oftewel hoe je ook als olijfoliesommelier gewoon de mist in kan gaan.
Waarom olijfolie het van boter wint
Stereotypen over Nederland zijn gewoon waar: we zijn 'kaaskoppen', melkdrinkers en een boterland. De kaart laat het duidelijk zien, Zuid-Europeanen gebruiken olijfolie en Noord-Europeanen boter. Punt. En voor de oplettende kijker: alleen in Luxemborg wordt wel meer olijfolie dan boter gebruikt. Hoe dan? Ik zou het niet weten.