Waarom olijfolie het van boter wint

Stereotypen over Nederland zijn gewoon waar: we zijn 'kaaskoppen', melkdrinkers en een boterland. De kaart laat het duidelijk zien, Zuid-Europeanen gebruiken olijfolie en Noord-Europeanen boter. Punt. En voor de oplettende kijker: alleen in Luxemborg wordt wel meer olijfolie dan boter gebruikt. Hoe dan? Ik zou het niet weten.
Zelf ben ik als Noord-Europeaan ook niet conform de boekjes. Thuis hebben we de Mediterrane leefstijl omarmd. We eten en drinken als Italianen, proberen stress te vermijden, zorgen voor een normale portie lichaamsbeweging, Kortom, we doen ons best een beetje gezond te leven.
Olijfolie is een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet, dus laten we die mythe dat je niet kunt koken met olijfolie eens de wereld uit helpen! Ik ga het niet hebben over het feit dat olijfolie bij verhitting stabieler is dan andere bakoliën. Laten we eens kijken wat er gebeurt wanneer we boter vervangen door olijfolie. Ik kan je vertellen dat er behoorlijk wat voordelen te bedenken zijn. Door boter te vervangen door olijfolie verminder je het verzadigde vet (van boter) in je gerechten. Het is algemeen bekend dat veel dierlijke producten verzadigd vet bevatten en wat het LDL cholesterol in je bloed kan verhogen en dat is weer niet goed voor je bloedvaten (bron: www.voedingscentrum.nl).
Zelf vervang ik boter graag door olijfolie wanneer ik aan het bakken ben. Koekjes worden super crispy en mijn favoriete cake is zo licht en luchtig dat je wilt blijven dooreten. En ja, een lekker vette roombotercake is lekker. Maar het is ook zo vet. Als je op zoek bent naar een gegarandeerd succes voor je visite of wie je ook maar wilt trakteren, probeer dan eens die boter te vervangen. Niemand zal verwachten dat je een cake met olijfolie hebt gemaakt en het verschil is echt enorm. Wèl merk ik dat iemand die niet gewend is aan het gebruik van olijfolie in gerechten, vaak schrikt van de gebruikte hoeveelheid en bang is voor én een hoop calorieën én een ongecontroleerde stoelgang. Beide kun je direct naar het land van de fabeltjes verhuizen. Maar ik snap, dat wanneer de vooroordelen er zijn, die niet altijd makkelijk zijn te weerleggen. Dus overtuigen lukt het best met een lekkere cake.
Voor wat betreft de smaak die olijfolie aan je zoete gerechten voegt: er ontstaat een mooie gelaagdheid in de smaak van je recept. Dus koekjes zijn niet alleen maar zoet, maar krijgen een verrassende twist. Bovendien nodigt het uit om eens te experimenteren met wat specerijen. Kom dus maar door met die creativiteit. En als je denkt dat het vervangen van boter door olijfolie lastig is, think again! 100 gram boter vervang je door ongeveer 80 gram olijfolie. Roomboter bevat 82% vet, 16% vocht en 2 gram vetvrije bestanddelen zoals eiwitten, vitamines, mineralen en melksuiker. (Bron: zuivelonline.nl) Voeg daarom nog wat extra vocht toe aan je recept (melk, vruchtensap) om tot de juiste hoeveelheid vervangend gewicht te komen.
Kom!
Waar wacht je nog op?
Laat die boter in de koelkast en omarm de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen van olijfolie. Je smaakpapillen én je lichaam zullen je dankbaar zijn.